Angst og angstbehandling.

Angst og angstbehandling

Lidt om hvad angst er og om, hvad du kan forvente, når du skal i gang med behandlingen af angsten.

Angst er en følelse. Det skulle jo være enkelt at forstå, men der er faktisk mange teorier om, hvad en følelse er. Er det mest ”noget” i kroppen eller er det mest ”noget” i hjernen? Videnskaben diskuterer også, hvad følelserne overhovedet er og hvordan de virker.
Men er det ikke lige meget, hvis man er plaget af angst og ikke kan få dagligdagen til at hænge sammen.
Svaret er både – og.

Engang spurgte jeg en af mine unge klienter:”Hvad er angst?”. Hun kiggede på mig og sagde: “Det er det værste jeg ved, og det er det, som jeg helst vil være fri for”. Hun havde slet ikke lyst til at snakke om det! Hun havde været plaget af det så lang tid, og ville bare af med det. Når jeg ville snakke om angsten, så skulle hun virkelig tage sig sammen for at blive i lokalet. Det tror jeg, at hun har til fælles med de fleste, som er plaget af angst og frygt. Alligevel tror jeg, at det er nødvendigt at lære sig noget om den ubehagelige følelse.

I behandlingen er det vigtige, at vi kan snakke om angsten på forskellige måder. Når vi kan snakke om angsten, er vi begyndt at håndtere den. Når vi begynder at håndtere den, er terapien på rette vej. Du begynder at gøre noget med angsten i stedet for, at det er angsten, som gør noget ved dig.
Det er altså vigtigt, at vi kommer til at beskæftige os med angsten. Mange er tilbøjelige til at ville undgå den. Mærke den så lidt som muligt. Det er nemt at forstå, men…. Hvis man ikke mærker angsten / frygten så er det vanskeligt at gøre noget ved den. Man vil jo gerne af med den generende følelse, men for at det kan lykkes, så skal der fokus på den. En kendt psykolog sagde engang:”Hvis man vil gøre rent, så må man være i stand til at se skidtet”.

Vi starter med små skridt

Når vi starter, skal angsten ikke bestemme mere. Mange har følt sig magtesløse og alene, når angsten bestemte i deres liv. Når vi starter, er det vigtigt, at den ikke skal have lov til at overvælde dig mere. Derfor starter vi med at sørge for, at du kan føle dig helt tryg og har det godt i behandlingssituationen. Du skal mærke, at du ikke er alene om at gøre arbejdet med angsten, og du skal mærke, at du kan nå målet. Når først du tør tro på, at det vil lykkes for dig at nå dit mål, så gør det som regel ikke så meget, at du skal arbejde i et stykke tid.


Når trygheden er der, så går vi i gang. Så kan vi arbejde med:

  1. Angstens styrke, et fysisk niveau – hvor er angsten i kroppen og hvordan er den der
  2. Den psykologiske påvirkning – hvordan påvirkes du af angsten
  3. Hvad gør du – altså adfærd, som er forbundet med angsten

Nogle gange kan det være vigtigt at komme ind på, hvorfor den er der, og hvordan den kan forebygges. Der er mange veje at gå, og der er ikke noget som er bestemt på forhånd. Det er noget som afgøres af, hvordan den enkelte er påvirket af angsten.

Hvis du gerne vil vide meget mere om angst, så klik her